Hvorfor Yoga?? Og Hvilken slags yoga??

Der er mange tilgange til Yoga, mange yogatyper og endnu flere måde at formidle eller undervise det på. Det kan være en jungle og jeg kan virkelig godt forstå, at folk kigger undrende eller spørgende på mig, når jeg nævner eller omtaler specifikke yoga former.

Vi går alle sammen til yoga med forskellige forventninger til det udbytte vi får af timen. Vi ved, som hovedregel, at vi får lavet nogle dybe vejrtrækninger, får strukket lidt i sener og muskler. Men afhængig af den enkelte instruktør/underviser eller yoga formen giver den selv samme yoga time (med samme titel) nogle forskellige oplevelser. Der kan også være yoga klasser med forskellige fokuspunkter og instruktører af forskellige uddannelser og forskelligt temperament. Det giver alt sammen forskellige yoga oplevelser. For hvad er yoga egentlig?? Er det vejrtrækningsøvelser?? Er det de dejlige stræk?? De fysiske øvelser/stillinger?? Er det at vende opmærksomheden indad og måske få ro i tankerne?? Er det nogle af de etiske og moralske retningslinjer?? Er det det hele på én gang, eller er det måske bare nogle af tingene?? Yoga er mange ”ting”, men det kommer jeg ind på i et andet indlæg.

Hvad er så rigtigt og hvad er forkert????

For du kan jo finde eksempelvis Hatha Yoga (og nu gør jeg det igen, det der med at nævne yogaformer) i et uvist antal udgaver og i lige så mange rytmer, stilarter, sammensætninger osv som der findes mennesker på jorden (men de dyrker, uheldigvis, ikke yoga alle sammen). Her er svaret meget simpelt: INTET…. Der er ikke noget facit på yoga, der er ikke nogen yogaform der er mere rigtig end andre (selvom nogle måske vil prædikere mere for én slags yoga end andre). Det er alt sammen et spørgsmål om temperament og forventning hos den enkelte deltager samt den instruktør du kommer hos.

Jeg har taget forskellige yoga uddannelser. Uddannelser der spænder vidt og som har vidt forskellige fokuspunkter, forskellige måder at formidle budskabet på osv. Og jeg kan kun konkludere, og det er selvfølgelig kun ud fra mine oplevelser og mine erfaringer, at der er ikke noget der er rigtigt eller forkert… der er forskellige budskaber, forskellige måder at formidle budskaberne på, forskellige måder at opfatte budskaberne på osv. Så det afhænger fuldstændig af den enkeltes temperament og forventning til hvad man skal opnå med klassen/yogaen, instruktørens temperament og budskab og selvfølgelig måden at undervise på.

Kort sagt, der er mange faktorer der spille ind på hvilken slags yoga man er til og hos hvem. Og jeg kan kun opfordre til, at man prøver forskellige slags yoga, forskellige instruktører og finder ud af om den kemi og tillid der måtte være mellem yogalærer og deltager også passer sammen. For du skal have dét ud af din klasse, som du håber på – ud fra den beskrivelse der er af den enkelte time (du skal nok ikke tilmelde dig eksempelvis Ashtanga Yoga, hvis du primært er til liggende øvelser og blide rolige stræk.. for så kan du næsten kun blive skuffet).

Jeg er selv vild med at bruge min krop, vild med at udfordre den men også berolige den og geare ned igen efter en ”træning”. Det afspejler sig selvfølgelig også i mine yoga klasser. Jeg vil gerne udfordre min krop med fysiske øvelser, så jeg kan mærke mine muskler (fordi jeg sidder meget stille på mit job). Jeg vil gerne trække vejret dybt og finde ro i mit hoved (som jeg bruger hele dagen på mit job). Og til sidste vil jeg gerne afspænde, slappe af og mærke alle de ting forene og forplante sig i min krop, så jeg går fra en yoga klasse og kan mærke at krop og sind har spillet sammen. Jeg har brugt mit hoved til at koncentrere mig for at bevæge mig ind og ud af forskellige stillinger.. jeg har brugt min krop i mulige og umulige stillinger… jeg har trukket vejret dybt og blevet opmærksom på, at alt er OK, alt er den skønneste orden, alting løser sig og jeg skal blot være til stede på min yogamåtte, i lokalet lige nu. Og lige DER, har yogaen gjort sit bedste og vigtigste arbejde for mig og der er ro i krop og sind.

Namasté

 

Billede lånt af freefitnesstips.co.uk

Share Button